Sinds vorige week is het ‘the talk of the town’: Clubhouse. Een nieuw platform waarbij audio centraal staat. Ineens is de app booming, maar waarom eigenlijk? En is het interessant qua marketing? Collega Stephanie zocht het voor je uit!
Stephanie: “Audioformats winnen aan populariteit. De podcast is terug van weggeweest en wordt nu door een brede groep mensen opgepikt, dus het is niet zo gek dat audio-app Clubhouse nu ineens dé app is die iedereen wil hebben. Want ja, zo gaat dat natuurlijk. Je moet er als de kippen bij zijn wanneer je lucht krijgt van een nieuw socialmediaplatform om de FOMO tegen te gaan. Maar hoe werkt die app nu eigenlijk? En is het voor ons als marketeers interessant? Oftewel: wát missen we nu precies als we de app niet snel installeren?
Bij Clubhouse draait het puur om audio. Maar waar het bij podcasts vooral om luisteren gaat (vooraf opgenomen), staat bij Clubhouse de interactie centraal (live audio). Nóg zo’n trend in socialmedialand, dus niet gek dat Clubhouse ineens populair is! De app is vorig jaar maart gelanceerd, maar sinds de tweet van Elon Musk eind januari is hij inmiddels wereldwijd meer dan 4 miljoen keer gedownload, waarvan in de tienduizend downloads in Nederland.
Android-gebruikers hebben trouwens nog even pech, want Clubhouse is er alleen voor iOS-gebruikers. Er wordt gewerkt aan een Android-versie, maar voor nu vind je als Android-gebruiker alleen nog de Clubhouse Guide in je Playstore. Kun je je in ieder geval even inlezen voor wanneer de app ook eindelijk te downloaden is op Android-toestellen.
Oké, dus als Elon Musk erover praat, moet je het natuurlijk ook hebben. Maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Toegang tot Clubhouse krijg je via een uitnodiging. Ben je eenmaal uitgenodigd, dan kun je zelf ook weer twee mensen uitnodigen. Maar (en dit vertellen ze in veel artikelen hierover niet): je kunt Clubhouse installeren en alvast aan je profiel beginnen zonder uitnodiging. Je komt dan op de wachtlijst te staan. En dan kan het zijn dat bekenden van je dit zien en je ‘naar voren schuiven’, je daarvan een melding krijgt én een invite-link, hoezee!
Vervolgens kun je onderwerpen kiezen en krijg suggesties van rooms die je kunt bezoeken. Je kunt ook lid worden van specifieke ‘clubhuizen’. Beide hanteren een maximum aantal van 5.000 leden, waarbij de beheerder toegang moet verlenen. Praten met 5.000 anderen klinkt natuurlijk chaotisch, maar daar is een systeem voor. Je kunt in een room namelijk instellen of iedereen mee kan praten, of dat de beheerder beslist wie er mag praten. Zo zijn er sprekers en luisteraars. Wil je als luisteraar wat zeggen, dan kun je je hand opsteken (virtueel dan, hè ;-) ). De beheerder kan je dan uitkiezen en jij kan je vraag stellen of je woordje doen.
Naast deze gehoste rooms zijn er ook mogelijkheden om privéclubhuizen te maken en nieuwe mensen te leren kennen. Dit komt overeen met Chatroulette. Dit is natuurlijk leuk ter ontspanning, maar minder interessant op marketinggebied. Terug naar zo’n normale room, dus. Wat is daar nu interessant aan qua marketingmogelijkheden?
Er zijn eigenlijk een paar punten waar je rekening mee moet houden en waar ik je graag op wil wijzen. Kijk, iedereen kan in principe een room hosten. Maar wil je luisteraars hebben, dan heb je een bepaalde autoriteit nodig. Ik haalde al even Elon Musk aan: toen hij vertelde dat hij een interview op Clubhouse ging geven, schoot het aantal downloads van de app ineens omhoog. Wil je dat jouw room bezocht wordt, maar heb je zelf nog geen flinke achterban of autoriteit opgebouwd? Nodig dan iemand uit die dat wel heeft! En daar kan influencermarketing dus heel interessant voor zijn. Maar, je mag niet adverteren of een aanbieding doen op Clubhouse en ook geen gegevens verzamelen via de app. Er wordt wel verwacht dat hier nog een geautoriseerd systeem voor komt.
Dan de doelgroep. Er is nog weinig te zeggen over de doelgroep op Clubhouse, de app staat daarvoor nog te veel in de kinderschoenen. Wel weten we dat het niet zoals TikTok een tienerapp is. Het leeft nu vooral onder mensen die podcasts luisteren en graag nieuwe dingen uitproberen. Als merk, bedrijf of marketeer moet je je afvragen hoe Clubhousegebruikers iets kunnen bijdragen aan jouw merk- of bedrijfsdoelstellingen. Clubhouse is bij uitstek de app om te gaan testen wanneer je als merk of bedrijf dichter bij je doelgroep wilt komen. Vertel het verhaal van je merk of bedrijf en vraag om feedback over bijvoorbeeld je product. De focus op die interactie hierin is heel belangrijk.
Daarnaast is het raadzaam na te denken over hoe je Clubhouse gaat gebruiken. Praat je vooral mee in andere rooms, ga je actief een eigen room hosten, ga je gericht events plannen of ga je uiteindelijk een eigen club starten? Dit laatste kan na het organiseren van minimaal drie events. Wat sluit het beste aan bij jouw merk, bedrijf en doelstellingen?
Het is zeker niet onbelangrijk om hier ook even bij stil te staan. Er is steeds meer aandacht voor privacy op social media. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe iOS-beperking op Facebook en de verzendstatistieken die op Instagram niet meer te zien zijn. Wat betreft privacy krijg je bij Clubhouse misschien je bedenkingen door het invitesysteem en de optie tot het opnemen van audio.
De app is Amerikaans, dus daar gaat al een red flag wapperen. De Europese privacyregelgeving is namelijk strenger dan de Amerikaanse. Wanneer je akkoord gaat met de voorwaarden en het privacybeleid, dan stem je in met de Amerikaanse privacyregels. Daarnaast draait een deel van de software op Chinese servers en zouden gegevens onbeveiligd worden verzonden. Clubhouse schijnt na deze uitspraken van het Stanford Internet Observatory (SIO) nu te werken aan een verbetering van de beveiliging.
En dan even over die invites. Om uitnodigingen te kunnen versturen, moet je de app toegang geven tot jouw contactenlijst. Je verstrekt daarmee dus gegevens van derden aan Clubhouse, een Amerikaans bedrijf. En dat mag niet volgens de nieuwe AVG-regelgeving. In het privacybeleid van Clubhouse staat hier verder weinig over, ook niet wat ze met deze gegevens doen. Ze beloven wel alle gegevens die ze verzamelen, niet te verkopen (niet anders dan andere socialmediakanalen).
Daarnaast wordt audio niet automatisch opgenomen, maar kun je hier wel voor kiezen als beheerder. Je hoort hier je bezoekers uiteraard wel op te wijzen. Neem je iets op en deel je het zonder (schriftelijke) toestemming van de sprekers, dan kan je account verwijderd worden. Clubhouse zelf neemt wel alle audio op, voor de duur van de room. Dit om bij klachten te kunnen beoordelen of deze gegrond zijn en of er actie op moet worden ondernomen. Is de room beëindigd of de klacht behandeld? Dan wordt de audio verwijderd.
Ik hoop je zo een beetje wegwijs te hebben gemaakt wat betreft Clubhouse. Nog even nakletsen over dit artikel? Dat kan altijd! Via een reactie hieronder, een mailtje, een privéberichtje of natuurlijk via Clubhouse. Waarbij ik in mijn geval wel nog even moet wachten op de Android-versie ;-)."